2021. November 03.

Van megoldás a brutális áram ár drágulásra!

5 perc olvasási idő

napelem vállalkozásoknak

Talán kevesen gondolták, hogy 2021 őszén a világ igazi energiaválságba kerül. Az ennek nyomán brutálisan megdrágult áram dominóként dönti a cégek elé a problémákat, az általános alapanyag- és szállítási árak növekedésétől az infláción át a csökkenő fogyasztói keresletig.


Az eddig soha nem látott magasságokban lévő áramárral kapcsolatban a szakértők nem látják, hogy hol a vége, és már a legmagasabb szinteken foglalkoznak a kérdéssel.
Mindezek mellett még a zöld-fordulat is kihívás elé állítja a cégeket, amely egyrészt a pénzügyi szektor oldaláról érkezik, hiszen a bankok zölddé válásával a vállalati szektor finanszírozása is átalakul, új elvárások érkeznek. Ennek egyik első jele az volt, hogy az MNB az idei évet a zöld pénzügyi fordulat éveként határozta meg, ami megint csak arra ösztönzi a cégeket, hogy ilyen típusú vállalásokat tegyenek. Ez már csak azért is fontos, mert a fogyasztók, vásárlók is egyre tudatosabbak ezen a téren. Összességében tehát a hazai vállalatvezetők megoldandó problémái igencsak megsokasodtak őszre.

A számos tényező közül a mostanában legtöbbször az újságok címlapján szereplő áram ára az, amit egy vállalkozás saját hatáskörön belül tud kezelni. Mi az, ami hosszútávon függetlenedést jelent az áramszolgáltatótól, ezáltal megtakarítást eredményez a céges büdzsében, mi az, ami teljesíti a fenntarthatósági célokat, valamint az ügyfelek (és munkatársak) felé pedig zöld-vállalásként kommunikálható? Ráadásul kedvező finanszírozási lehetőségeket is találni hozzá? A válasz egyszerű: ez a napelemes rendszer.

A napelemek népszerűsége és a rendszer iránti kereslet Magyarországon az utóbbi pár évben szó szerint kilőtt, amit a háztartási méretű, azaz az otthoni napelemek számának ugrásszerű növekedése is magyaráz. Ez persze nagymértékben köszönhető az állam támogatásának, amely különböző támogatási formákban ösztönözte a lakosságot a megújuló energia-felhasználásra történő áttérésre. Ez a típusú zöld-fordulat a vállalati szektorban nem volt ennyire intenzív, ám talán a mostani fenyegető jelek felgyorsítják a folyamatot.

Miért érdemes a cégeknek most áttérni a napelemes rendszerre?

A rövid válasz az, hogy nem érdemes várni. E mögött az van, hogy a globális méretekben jelentkező alapanyag-hiány nemcsak, hogy megdrágítja a napelem panelek világpiaci árát, hanem készlethiányokat is okoz, hiszen a megugró kereslet felszívja a mostani készleteket. Ugyanakkor az újak gyártása eközben lassabb ütemben halad és nem tudják kiszolgálni az új, megnövekedett igényeket. Ehhez jön még az infláció, ami megdrágítja a finanszírozást is, hiszen később várhatóan csak magasabb kamatokkal találunk hitel-megoldásokat.

Példa:
  • 50 kWp rendszerméret
  • 14 millió Ft beruházási költség

A, 30 Ft/kWh villamos energia ár esetében a megtérülési idő = 9 év
B, 50 Ft/kWh villamos energia ár esetében a megtérülési idő = 5 év
C, 100 Ft/kWh villamos energia ár esetében a megtérülési idő = 3 év

Arra is kell gondolni, hogy míg hosszan tervezgetjük a beruházást, addig a magas áram ár továbbra is szedi az áldozatait, és senki nem tudja megjósolni, hogy a nemzetközi folyamatok mikor gyűrűznek be még inkább hazánkba: erre megoldás, ha függetlenedünk az áramszolgáltatótól.

Végül, de nem utolsósorban a hazai napelemes cégek kapacitásai is végesek, hiszen a lakossági támogatások felpörgették a keresletet, aminek következtében a vállalási határidők is kitolódnak.

Garancia, minőség, megbízhatóság – avagy mire figyeljünk, ha a napelem mellett döntünk

A napelem egy befektetés, amely mellett nyilvánvaló előnyök vannak, hiszen kiszámítható, stabil gazdálkodást tesz lehetővé a vállalkozások számára a rezsi terén. A másik fontos előnye az, hogy a jelenlegi áramár változásban lévő kockázatokat gyakorlatilag semlegesíti, hiszen nem függünk a világpiaci ár változásától, mert nekünk termel a napelemünk. Ám mivel hosszútávú befektetésről van szó, érdemes a részletekre is ügyelni, mert nem mindegy milyen napelemet választunk, és az sem, hogy kinek adjuk a megbízást, ezért érdemes utánajárni, hogy milyen céget akarunk megbízni, például mit találunk róla a keresőkben, milyen régóta foglalkozik ezzel, milyen plusz szolgáltatásokat vállal, hány év garanciát ad. Az sem mindegy, hogy milyen dokumentációt ad át, milyen megtérülési számításokat végez arra vonatkozóan, hogy a befektetésünk mikor térül meg.

Hogyan térül meg ügyfelünknél?

Még gyerekcipőben járt Magyarországon a napelemes technológia, amikor a fémmegmunkálással foglalkozó nehézipari Ferropatent Zrt. felfigyelt az Optimum Solar Zrt. működésére. A fémmegmunkáláshoz használt berendezések sok energiát és különösen sok villamosenergiát használnak, ezért a vállalatnál rögtön meglátták a napelemben a lehetőséget, hiszen a cégnél fontos szempont a takarékosság és a hatékonyság.

Az Optimum Solarral már évekkel ezelőtt kapcsolatba kerültünk. Kezdettől fogva láttuk a társaság szakembereinek magas színvonalú felkészültségét, hozzáértését és elkötelezettségét, ezért igazából nem is volt kérdés, hogy kit válasszunk szakmai partnernek.

– fogalmaztak többek között a Lánchíd felújításában is részt vevő Ferropatent-nél. Az energetikai beruházáshoz igénybe vették a Ginop 4.1.4.-19. számú pályázatot is, amellyel kapcsolatban megjegyezték, hogy mindenképpen érdemes napenergiával kiváltani a villamosenergia fogyasztást, de

ha még sikeres pályázattal együtt is lehet finanszírozni, akkor a megterülési idő átlagosan a felére csökken.

A közel 300 kWp méretű 810 darab Bauer Solartechnik napelem panelből álló kiserőmű hozzájárul a cég környezettudatosságához, a Ferropatent ökológiai lábnyomának csökkentéséhez is, amelyek túl azon, hogy a cég tulajdonosai által vallott értékeket is tükrözik, támogatják a cég versenyképességének növelését és fenntartását.