2022. Június 20.

Rezsicsökkentés 2.0: a saját napelemes rendszer

4 perc olvasási idő

napelem_felaron

Az egyre dráguló mindennapok és bizonytalanság közepette minden család különböző stratégiákat igyekszik kitalálni arra, hogy miként lehet az egekbe szökő infláció mellett ugyanannyi pénzből kijönni. Ez a lakásvásárló és/vagy építkező családok esetében pedig különösen igaz lehet, hiszen a például pár éve rögzített építkezési költségvetés biztosan elszállt január óta...


Infláció, te drága

Hónapok óta mást sem hallani, csak azt, hogy minden drága és egyre drágább lesz. Ez sajnos igaz, mert túl azon, hogy nap mint nap tapasztalni a vásárlás során, mindezt még a statisztikai adatok is alátámasztják. Elég, ha csak az OECD legfrissebb felmérését nézzük, amely azt írja, hogy „hazánknak alig hét százalékot prognosztizáltak 2021 decemberében, ez a jóslás azonban optimistának bizonyult. Az orosz-ukrán háború kitörése után, most júniusban ugyanis a prognózis már 10,2 százalék lett 2022 egész évére vonatkozóan.”
Az új otthonukat építőket és lakáskeresőket a brutális építőanyag drágulás is sújtja, hiszen már márciusban 20%-os volt az építkezések átlagos anyagköltség emelkedése, ezen belül egyes kategóriákban pedig már akkor 30% körül mozgott az áremelkedés mértéke. Azóta biztosan nem lett olcsóbb semmi sem.
Természetesen mindemellett az áram ára is soha nem látott szinteket mutat. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy nem sok jóval kecsegtet a jövő az árakat tekintve.

REPowerEU

Az unió történetének egyik legnagyobb szabású energetikai stratégiája, a REPowerEU nem kisebb célt tűzött ki, mint azt, hogy az évtized végére minden lakóépületen legyen napelem. Tehát kötelezővé teszik a napelemes rendszer meglétét a házakon. Ez az elsőre elképesztőnek tűnő ötlet valójában elég pozitív: az EU-s napenergia-stratégia kettő fontos célt tűzött ki maga elé. Egyrészt, hogy a megújulók, azon belül a napenergia-felhasználás drasztikus növelésével csökkentsék az energia-függőséget Oroszországtól, másrészt hatékonyan elősegítsék a zöld-fordulatot, amely révén (talán) sikerül hatékony eszközt bevetni a klímaváltozás elleni küzdelemben is. Ez a kettős cél az állampolgárok/magánemberek szintjén is megvalósítható, ami a család életvitelére, életminőségére is pozitív hatással lehet, nem mellesleges kőkemény gazdasági oldala is van.

A napelemes rendszerrel egy család akár a 0 vagy a 0-hoz közeli szintre tudja csökkenteni a havi villanyszámláját. Egy négyfős család átlagos 13-14 ezer forintos villanyszámlája, ha hirtelen 0-ra változik, az minden család életében jelentős változást eredményez, tehát a családi költségvetésre igencsak pozitív hatással van. A napelemmel függetlenedni lehet a külső, az áram árát befolyásoló tényezőktől, mert a saját tetőnkön lévő rendszer nekünk termeli az energiát. Sőt, bizonyos esetekben még visszatérítést is kaphatunk az áramszolgáltatótól, ha éppen többletenergiánk van és azt a hálózatba betápláljuk. Mindemellett fontos a tudat, hogy környezetbarát, megújuló energiaforrás biztosítja a mindennapi áramot...

Legyen saját napelemünk

Milyen rendszert vegyünk? Ez egy elég sokrétű kérdés, amit célszerű alaposan körbejárni, hogy mekkora teljesítmény az ideális, nagyobb vagy kisebb teljesítményű rendszer legyen a tetőn, milyen gyártók termékei a megbízhatóak és főleg milyen vállalkozóval érdemes csináltatni – bővebb infót itt lehet olvasni ezekről a kérdésekről.

A saját napelemes rendszer egy komoly beruházás: ha jó rendszert választunk, akkor a napelem egy életre szól, ám ennek feltétele a jól előkészített projekt. Ne sajnáljuk az időnket a kérdéskör megismerésére - a megtérülésről itt, az általános tudnivalókról pedig itt olvashatóak részletek.

Azt talán mindenki tudja, hogy a napelemes rendszer nem éppen olcsó mulatság, ám valószínűleg azzal is mindenki tisztában van, hogy a rendkívül népszerű Otthonfelújítási Támogatás igénybe vehető a napenergiás rendszere telepítésére is. Ennek a támogatási formának köszönhetően valóságos napelem-boom köszöntött be Magyarországon, ami a mai napig tart egészen az év végig.
Mit kell tudni az Otthonfelújítási Támogatás keretében vásárolt napelemes rendszerről? Részleteket itt lehet olvasni.

napelem_hazteton

Most kell lépni

Az, hogy a várakozási idő szinte mindenre meghosszabbodik szintén megszokottá kezd válni, köszönhetően a globális ellátás-lánc problémáknak és a háborúnak. A napelemmel is ez a helyzet sajnos, éppen ezért nem mindegy, hogy most az év közepén miként döntünk: ha most úgy határozunk, hogy az ingatlan (új vagy már meglévő) része legyen a napelemes rendszer , akkor MOST KELL LÉPNI, ugyanis például, aki augusztus végéig leszerződik az Optimum Solarral, annál év végéig meg is valósul a kivitelezés.