Pályázat kezdete:

2021. Szeptember 09.

INDUL A NAGY LAKOSSÁGI PÁLYÁZAT! KÖZEL 35 EZER HÁZTETŐRE KERÜLHET INGYEN NAPELEM

6 perc olvasási idő

100% napelem támogatás

Sokan sok helyen elmondták és leírták már, hogy a lakossági napelemes rendszer talán az egyik legjobb dolog, amit a házunkkal tehetünk: hiszen értékesebb lesz tőle az ingatlan, másrészt pedig nem keveset teszünk ezzel azért, hogy csökkentsük a környezeti terhelést, harmadrészt pedig a pénztárcánknak is jó, hiszen kevesebb lesz a villanyszámlánk. Éppen ezért bombaként robbant a hír a napokban, hogy a kormány újabb pályázatot hirdetett meg a napelemes rendszerek telepítésének támogatására, ezúttal a kevésbé tehetős lakosokat célozva.


A pályázati felületen egyelőre még a tervezetet tették nyilvánossá és társadalmi vitára bocsátották, ami több szempontból is örvendetes: van idő arra, hogy felkészüljön minden érintett a pályázat beadására és várhatóan a pályázói igényeknek megfelelően áramvonalasítják a feltételeket, segítve ezzel azt, hogy minél több ember részesüljön a jóból.

Vegyük sorba, hogy mivel tervezhetünk:

 • a pályázatra az ország minden szegletéből várják a jelentkezést, tehát nincs területileg lekorlátozva
 • 100% vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni:
  • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére VAGY,
  • napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére infra- vagy fűtőpanelekkel VAGY,
  • napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére hőszivattyúval
 • gyermektelen családok is pályázhatnak

a beruházással érintett ingatlanban (rész)tulajdonnal és állandó lakcímmel rendelkező magánszemély pályázhat. Az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkezők 2020. évi személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelme (nyugdíj is annak számít) nem haladhatja meg az egy főre jutó 4.850.000 Ft-ot.

Az alábbi képlet segít a számításban:

Magyarország térképe a napsugárzás elosztásáról
Képlet forrása

Habár a feltételek és a kiírás részletei még változhatnak a társadalmi vita keretében beérkező vélemények és kritikák hatására, az biztos, hogy a napelem forradalmasította az energiatermelés mikéntjét, népszerűsége nem véletlen, ezért érdemes nyomon követni, hogy valóban pályázhatunk-e. Lássunk pár meggyőző érvet!

Az egyik előny/érv, amivel az otthoni napelemes rendszerek versenyeznek az az áram ára. Az, hogy saját napelemünk majdnem ingyen termeli az áramot nekünk, egy elég lényeges szempont a családi költségvetés tervezésekor. Ez azért is fontos, mert az áram ára az utóbbi időben folyamatosan emelkedik, ezt szinte minden ember érzi a pénztárcáján. A rossz hír az, hogy ez a trend sajnos folytatódik: szakértők szerint már idén télen magasabb áram árra lehet számítani, így a kilátások nem túl biztatóak. Mindemellett a napelem szektort is sújtja az áremelkedés, hiszen az alapanyag árak is nőnek, ám mindezek ellenére világszerte folytatódik a napelem térhódítása. Ilyen helyzetben egy napelemes rendszer valóban a legjobb befektetés egy család számára.

Miért is kell befektetésként tekinteni a napelemes rendszerre? Az előbbiek alapján nemcsak a villanyszámlánk lesz kisebb vagy bizonyos esetekben nulla, hanem függetlenedünk az áram árának nemzetközi változásaitól is. Ráadásul most 100%-os támogatást is kaphatunk az államtól.

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan fontos döntést hozunk a napelemes rendszer telepítésével, amivel környezetünket védjük, gyermekünk jövőjét óvjuk azzal, hogy fenntartható, megújuló energiából termeljük a villamosenergiát. Erről további részletek olvashatóak ITT.

Mindezek után, ha már tényleg biztosak vagyunk és belevágunk a napelemes projektbe, nem árt szem előtt tartani pár dolgot:

 1. Csak megbízható, referenciával rendelkező telepítő céggel szerződjünk. A Google-keresőbe írva számos találatot lát az ember a napelemes cégekre vonatkozóan, de nem árt körültekintően kiválasztani azt, akire ezt a számunkra életre szóló beruházást akarjuk bízni. Nézzünk utána alaposan, hogy mit írnak róla más oldalak, mit találunk róla a különböző közösségi oldalakon, mennyire ismert, elismert a cég. Például, aki szakmai kérdésekben nyilatkozik a Portfolio.hu-n, az valószínűsíthetően nem most kezdte a szakmát...
 2. Készüljünk fel a pályázatra, nézzünk utána a részleteknek és annak, hogy milyen papírokat kell benyújtani, ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra. Az első ütem várhatóan novemberben indul, addig van még idő, hogy felkészüljünk.
 3. Ne érjük be a gyenge minőséggel. A mondás a napelemeknél is igaz: olcsó húsnak híg a leve. Keressünk megbízható márkát, ragaszkodjunk a garanciához, de ne elégedjünk meg 12 évvel, inkább válasszunk 25-30 év garanciával rendelkező terméket. És ha már garancia, akkor érdeklődjük meg, hogy van-e hozamgarancia. Mi ez a hozamgarancia? Arról bővebben ITT olvashatsz. Persze ilyen kemény feltételeket nem minden napelemes cég tud vállalni, ezért lehet ez is egy szempont a választásnál.
 4. Arról senki nem beszél, hogy a pályázat megnyerésétől a napelem tetőre szereléséig költségek merülhetnek fel. Jó tudni, hogy senki sem dolgozik ingyen, ezért előfordulhat, hogy fizetnünk kell azért, hogy egy napelemes cég felmérje a tetőnket és megtervezze a rendszert. Keressünk olyan céget, aki a pályázat során is díjmentesen vállalja a felmérést és a tervezést.
 5. Egy sor olyan dolog van, amit a telepítő cégtől érdemes megkérdezni, még a szerződéskötés előtt:
  1. vállalják-e a teljeskörű ügyintézést? Vagy nekem kell a papírokkal rohangálni az áramszolgálatóhoz...??
  2. vállalják-e a pályázatom koordinációját és segítenek benne? Ha igen, akkor kérdezzünk rá, hogy a múltban hány darab pályázatuk lett sikeres?
  3. milyen egyéb költségek merülhetnek fel?

Reméljük hasznosnak találod a fentieket és meggyőztünk arról, hogy most kell belevágni a napelemes beruházásba. Keress minket, ha még maradtak kérdések Benned vagy a folytatáshoz szükség van szakértő partnerre! Töltsd ki az ajánlatkérési űrlapot, hogy sikeresen indulhass a pályázaton.