2023. Március 27.

Együttműködés az MME-vel: nemcsak folytatódik, hanem ki is bővül a tevékenységkör
Cél a környezetvédelem integrálása a vállalat működésébe

5 perc olvasási idő

Szalakóta pár

Az Optimum Solar Home System és a Magyar Madártani Egyesület (MME) a tavaly kezdődött együttműködését idén nemhogy folytatja, hanem ki is bővíti. A tavalyi pénzbeli adomány után idén a munkatársak önkéntes munkában is segítik a madárvédelmet. A cég ügyvezetője, Székely András elmondta, hogy ez egy szisztematikus belső fejlesztés is egyben: nemcsak a vállalat társadalmi felelősségvállalása jegyében támogatjuk a civilszervezetet – idén már önkéntes munkát is végezve –, hanem a programot belső fejlesztésre is szeretnék felhasználni. Tehát nem pusztán azért adtunk pénzt az MME-nek, hogy elmondhassuk magunkról, hogy társadalmilag felelősek vagyunk, hanem azért, mert ez egy hosszú út kezdete: túl azon, hogy minden civilnek jól jön a pénzbeli adomány, mi elsősorban az üzleti modellünkhöz és cégünk profiljához illeszkedő, azaz nem imázs idegen szervezet kiválasztásában gondolkodtunk.


Az Optimum Solar Home System olyan termékeket és megoldásokat nyújt, amelyek révén jelentős mértékben csökken az adott háztartás karbonlábnyoma, azáltal, hogy energiafelhasználása tiszta energiákkal történik. Azaz termékeink harmóniában vannak a környezettel. Ennek a természeti környezetnek pedig részei többek között a madarak is.

Ez a szempont munkatársainknak kiemelten fontos, hiszen az együttműködés részeként a vállalat munkavállalói tevékeny szerepet kívánnak vállalni az MME-ével történő együttműködésben.

Mint tudományosan már bizonyították, a klímaváltozás elleni küzdelem – a karbonlábnyom csökkentése mellett – másik eleme az ökológiai lábnyom csökkentése, azaz a meglévő állat- és növényvilág védelme.

Ennek keretében társaságunk hosszú távon kívánja támogatni az MME-t, de emellett a vállalat egyéb területein is igyekszik környezetbaráttá válni:

  • irodáinkban re-papír termékeket használunk,
  • okosmérőkkel fogjuk csökkenteni a saját energiafogyasztásunkat,
  • a napelemes rendszer megrendelése esetén már több munkafolyamatot online végzünk, ezzel csökkentve a céges autóhasználatot.
Szalakóta bogárral a csőrében Forrás: MME / Szekeres Levente

A Magyar Madártani Egyesülettel történő együttműködés számunkra ösztönzőként hat abban is, hogy magánemberként, otthon a családtagjainkat is „tereljük” a zöld-gondolkodás irányába.

A szervezettel történő egyeztetés egyébként nagyon egyszerűen zajlott, megkérdeztük, hogy miben tudunk segíteni, így gyorsan kiderült: a szalakóták segítségre szorulnak. Hogy kik is ők? A következőkben bemutatjuk a szalakótákat és azt, hogy mit fogunk csinálni ebben az évben, azért, hogy segítsük a szalakóták védelmét.

A szalakóta csóka nagyságú madár (testhossza: 30-32 cm), szárnyfesztávolsága 66-73 cm. Feje, nyaka, és hasoldala égszínkék, háta gesztenyebarna. Röptében jól látszanak kék és lila szárnyfedői és az ezekkel kontrasztos fekete evezőtollak. A nemek hasonlóak, de költési időszakban a hím kék színe élénkebb, a farkcsík ibolyás színe erősebb, kiterjedtebb.

Öreg hím madár szárnytollai Öreg hím madár szárnytollai (Fotó: Tokody Béla)

Külön öröm, hogy egy ilyen gyönyörű madár védelméért tehetünk. Kell is: a faj ún. természetvédelmi státusza szerint vörös listás besorolású, azaz a védendő fajok közé tartozik. Ennek megfelelően az Unió legtöbb tagországában fokozottan védett faj, vagy annak megfelelő magas természetvédelmi értéket jelző besorolást kapott. A Natura 2000 területek kijelölését meghatározó, ún. „jelölő faj”, jelentősebb költőterületei ezért további védelmet is élveznek. A LIFE projektek szempontjából, magyar javaslat alapján, prioritás faj. Magyarországon, a korábbi drámai állománycsökkenést követően a 2000-es években a szalakóta populációja a folyamatosan végzett gyakorlati természetvédelmi munkának köszönhetően ugyan folyamatosan növekszik, azonban a stabil természetvédelmi helyzet hosszú távú megoldása további intézkedések szükségességét igényli.

Az 1970-es évektől a faj folyamatos visszahúzódása felgyorsult, az 1980-as évekre eltűnt a Dunántúl teljes területéről, csak főként a Duna-Tisza közén maradt meg egy kis állománya, amelyet szakemberek mindössze 400-700 párra becsültek 1995 és 2002 között.

A szalakóta elterjedése Magyarországon térképpel A szalakóta elterjedése Magyarországon

A hazai szalakótavédelem fő célja az, hogy egyrészt a szalakóta-állomány önnfenntartó legyen, tehát a párok nagyobb része természetes odúban költsön és a faj újra széles körben elterjedt költő madárfaj legyen a Dunántúlon. Ez megalapozza a Kelet-Európai szalakóta állomány törzs-populáció jellegét, amely a faj hosszú távú jövőjét jelenti.

2014-ben "A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE projekt (LIFE13 NAT/HU/000081) keretein belül folyt tovább a szalakóta védelmét megalapozó kutatások és gyakorlati beavatkozások sora. Ennek kapcsán nyitotta meg kapuit a Szalakóta Látogatóközpont Sándorfalván a szegedi Fehér-tó mellett. Az ingatlan állami tulajdon, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésében áll, hosszú távú bérleti szerződéssel használja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Helyi Csoportja.

Az évek során jelentős állapotromlás következett be a látógatóközpont egyes részeiben, elemeiben, ezért az Optimum Solar Home System önkéntes munkája elsősorban ezek felújítására fog koncentrálni. De mit is fogunk csinálni?

  • pallósort javítunk
  • odúkat helyezünk ki
  • és ún. inváziós növényeket írtunk.

Hogy ezek, hogy néznek ki és pontosan mi lesz a dolgunk? Ezekről később számolunk be. Addig itt lehet tippelni, hogy hány darab deszkát kell kicserélni a pallósorban 🙂.